Élt valaha egy ember, aki szörnyű nagy bűnt követett el a szultán ellen. Amikor a szultán erről tudomást szerzett, nyomban magához hívatta a bűnöst.

-Csupán egy feltétellel bocsátom meg a bűnödet: ha megtanítasz olvasni egy állatot, és idehozod elém. Különben fejedet vétetem!

Az ember tudta, hogy ez az egyetlen esélye, bár fogalma sem volt, hogyan lehetne megoldani ezt a feladatot. Gondolt egyet, és nekivágott a hegyeknek. Fogott egy medvét, és hazavitte. Szedett egy csomó körtét, és egy könyv lapjai közé rakta őket. Odaadta a medvének a könyvet és az, láss csodát, lapozgatni kezdte, mivel felfedezte a lapok között a finom gyümölcsöt.

A határidő lejártával a szultán magához kérette a bűnöst.

-Teljesítetted a parancsomat? - kérdezte.

-Természetesen, szultán - felelte az ember, és bevezette a medvét.

Elé tett egy könyvet, a medve most azonban hiába keresett a lapok között körtét, csak betűk voltak benne. Mérgesen dörmögve forgatta a lapokat előre-hátra, de sehol semmi!

A meglepetéstől tátva maradt a szultán szája.

-Hát ez meg mit csinál? - kérdezte ámulva.

-Könyvet olvas a maga módján, uram! - volt a felelet.

Így menekült meg a bűnös a fővesztéstől.

 

török népmese

Szerző: Dia_anyu  2011.09.25. 08:06 Szólj hozzá!

Címkék: törökök meseszoba külföldi mese

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskastely.blog.hu/api/trackback/id/tr713254020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása